På högre höjder

10009718_10152364969531522_21163132_n

GETBERGET

Slalombacke vintertid och sommartid café med fantastisk utsikt. Berget är 352 meter högt och från toppen ser man Ljungan slingra sig fram i dalgången. Berget har också en rik flora med flera sällsynta arter.

Beskrivning: Skyltning från E14 mellan Fränsta och Ljungaverk.
Service: Slalombacke, café och toalett.

GÖSUNDABERGET

Gösundaberget är med sina 239 meter inte någon jätte i Ljungandalen, men utsikten som erbjuds från toppen är väl värd mödan att ta sig till dit. Platsen har grill och liten stuga.

 

SVERIGES GEOGRAFISKA MITTPUNKT / FLATAKLOCKEN

Restaurang och utkikstorn med milsvid utsikt.
The geographical center of Sweden. Restaurant and fantastic view from an out look tower.

HUBERGET

Huberget i Stöde bjuder på mycket historia, 19 byggnader som inrymmer över 1000 kulturföremål från gångna tider, museer och evenemang, god mat och underbar vacker utsikt över Ljungans dalgång.

RANKLEVEN

Rankleven är ett 350 meter högt berg på Ljungans södra sidan Ljungan, mellan Erikslund och Ljungaverk. Det finns två vägar upp, den ena lite brantare.

Beskrivning: För att nå reservatet kör du över Ljungan och följer vägen på södra sidan av älven. Vid södra Sillre går en väg upp till den nya parkering som ligger vid en ödegård. Härifrån leder stigar upp på Ranklevens topp.
Service: Parkering, informationstavla, stigar, vindskydd, eldplats, torrtoa.

Två versioner finns om hur namnet en gång bildades. En säger att berget klövs när det för länge sedan bildades.
Den andra att förleden Ran – som i borgsjömålet uttalas Rann/Rannkleven – kommer från jätten Ran som levde här med sin kvinna och deras barn.
Är du sugen på skattjakt finns här en berättelse om en kopparkittel fylld med rikedom. Den sägs finnas i en grotta som man kan se ingången till ett stycke upp i stupväggen om du går den branta, så kallade Stupvägen. Den sägs vaktas av ”tvenne hiskeliga kräldjur”. Skatten går endast att finnas natten mot midsommardagen och under absolut tystnad.
Två män lyckades nästan en gång, då de hittat rätt grotta på rätt dag. Men när de fann kitteln började den ena mannen skratta högt. ”Vad är det ned Dig”, viskar kamraten.
– ”Ser Du inte den halta hönan, som drar ett hölass på långrena” – en byväg norr om Ljungan – svarar den skrattande.
Han hade fått sin syn förvänd av vem vet ingen. Skatten är fortfarande kvar i grottan!

Läs mer om Rankleven här.