Broarna över Ljungandalen County

Längs Ljungandalsvägen finns så många som 9 broar. Många av dem är mycket vackra och låter er ta avstickare längs den södra sidan av Ljungan, där du kan hitta smultronställen som loppisar, vackra sekelskifteshus och grönskande bondgårdar. Du tar dig alltid tillbaka till Ljungandalsvägen!

Stödebron

Edeforsbron

Längs den norra sidan från Vikbron går en vacker stig längs Ljungans fors ända upp till Byforsbron, den bro som var ursprunget till att Vikbron byggdes. Här går du sannerligen i historiens fotsteg då stigen är en del av Pilgrimsleden St Olof. Här vandrade kung Olof Haraldsson år 1030.

Viskansbron

Viskansbron är en vacker bro som sträcker sig över ett stilla Ljungan. Den ligger intill det numera kända långhuset, ett ca 70 meter långt hus som förr i världen inrymt affär, post, bank, telegraf och hotell, allt i samma hus. Grundhusen som senare byggdess samman till ett enda långt byggde i slutet av 1800-talet. Nu har det medverkat i både långfilm och musikvideo. Rolf Lassgård och Lia Boysen tillbringade stor del av sin tid 2013 här för att spela in långfilmen ”Miraklet i Viskan” och Takida har spelat in en av sina musikvideos här. Intill bron finns också Viskans Marina med båtar och grillplats.

Gimbron

Gimbron går över Ljungan i Torpshammar. Intill bron ligger Torpshammars Herrgård, en vacker herrgård som är populär för konferenser och bröllop. Herrgårdens grundare är Peter Gulbrandsen och var från Drammen, Norge. Han lät uppföra herrgården mellan 1906-1908 som privat bostad till sig och sin familj. Arkitekt var Gustav Hermansson, som även har ritat GA-kyrkan och ett 20-tal fastigheter i Stenstan, Sundsvall. Herrgården var ett av Norrlands största trähus och mycket modernt för sin tid; Elektrifierat, vattenburen värme, och vattenklosett.
Herrgården har en helt unik entré-hall med sina träsniderier inspirerade av figurerna i Nidarosdomen samt en kombination av vikinga-historien och Gamla Testamentet. Ett verk av tre träsnidare som på Gulbrandsen uppmaning och önskan skapade en ”Da Vinci”-kod.
Gulbrandsen var en av det stora träpatronerna under sin tid. Likt Wallenberg, var hans motto ”Verka men inte synas” och arbetade därför hårt på sin kant. Han skapade sig en stor förmögenhet på skog, sågverk, flis och massa fabriker.

Vikbron

Vikbron är Sveriges längsta träbro. I protest mot brotullar uppförde Finsta-Viken byamän år 1888 en ny bro bara en halv kilometer nedströms. Den vackra träkonstruktionen spänner sina 133 meter över Ljungans blanka vatten. På den södra sidan av bron kan man promenera den lilla vägen och stigen längs Ljungans södra strand ut på Viknäset.

Byforsbron

Längs den norra sidan från Vikbron går en vacker stig längs Ljungans fors ända upp till Byforsbron, den bro som var ursprunget till att Vikbron byggdes. Här går du sannerligen i historiens fotsteg då stigen är en del av Pilgrimsleden St Olof. Här vandrade kung Olof Haraldsson år 1030.

Ljungaverksbron

Hussborgsbron

Borgsjöbron