Hussborg Herrgård ››

Varje år utses Ljungandalens 8:e underverk. För 2015 utsågs Hussborgs Herrgård med följande motivering: Hussborgs pampiga herrgård är ett landmärke att vara mäkta stolt över i Ljungandalen. Med ingredisenser som unik historia, sagolika bröllop, utsökt mat, ett välbesökt golfeldorado och arrangemang som lockar folk från när och fjärran har man lyckats bli en väl ansedd anläggning. När det dessutom drivs med engagemang och hängivet värdskap blir receptet oslagbart. Det är väldigt naturligt och en ära för oss att utse Hussborg Herrgård – Golf – Konferens till vårt åttonde underverk.

För golfspelare har Hussborg blivit ett eldorado. Första tee ligger nämligen endast 75 meter från Herrgårdsverandan. Parkanläggningens pampiga och ovanliga träd ger gemytlig atmosfär åt herrgården och kringliggande byggnader.
Herrgårdsrestaurangen kan stoltsera med bra kök. Barer finns i anslutning till varje matsal.

Tidigare års 8:e underverk:

2014
Den Söta Synden – belgiska våfflor och glass i Ljungaverks gamla kyrka

För 2014 var valet enkelt. Belgisk våffel- och glasskultur har berikat vår norrländska vardag. Det fantastiska urvalet av hemgjord glass och lokalen som tidigare varit Ljungaverks kyrka är ett måste om man befinner sig i Ljungandalen. Här säljs med värme hemgjord glass och belgisk choklad året om. Höst, vinter och vår serveras även pannkakor och belgiska våfflor.
Välkommen till Ljungaverks gamla kyrka.

2013
Takida – stjärnorna från Sveriges Seattle

Takida har genom hårt arbete och stor konstnärlig talang slagit sig fram i en bransch som är stenhård. Sedan 2006 när Takida släppte debutalbumet Make You Breathe, har vägen pekat rakt upp i musikvärlden. Med albumet Bury The Lies som sålde platina 2007 skrev bandet in sig bland de stora. Bandet har vunnit hundratusentals musikälskandes hjärtan i Sverige och omvärlden. Med låtar som Curly Sue 2008 och You Learn 2012, har Takida som ingen annan före, satt vår kommun på kartan. Bättre ambassadörer för Ljungandalen än dessa bandmedlemmar får man leta efter.

Takida inspirerar även många lokala band till stordåd. Det är inte för inte som kommunen numera kallas för Sveriges Seattle. Det är med glädje och stolthet som vi i Destination Ljungandalen valt att för år 2013 utse Takida som vårt åttonde Underverk. Läs mer om Takida på www.takidamusic.com.

2012
Här föddes det internationella äventyrshuset Boda Borg

1993 satte sig fem kreativa personer och brainstormade om turism och upplevelseturism i synnerhet. Vad man kom fram till visade sig vara något som ingen annan tänkt på, men som skulle komma att föra in en ny dimension i upplevelseturismen.
”Vi bygger ett tv-spel på riktigt och det skall ske i Boda Borg, det gamla vårdhemmet för funktionshindrade i Torpshammar”.

Finansieringen för att börja utveckla och bygga äventyrsrummen löstes och 1995 var anläggningen så pass klar att man kunde börja ta emot besökare. Mellan maj och november det året kom 14200 besökare till Äventyrshuset i Torpshammar. Inte illa för en ort som normalt har 800 innevånare.

1996 var det officiell invigning med sedvanlig pompa och ståt. Tillfället förgylldes med kungen och drottningens närvaro. Världens första Boda Borg var verklighet.

Idag finns Boda Borg som franchiseföretag i sju städer i Sverige och i Lough Key Forest på Irland.

2011
Kälens Medeltidsmarknad

Det var en gång en liten by, högt och vackert belägen i djupa storskogen. Länge förde byn en ganska blygsam tillvaro. För några år sedan fick invånarna en idé. Det traditionella midsommarfirandet skulle bli en festlig medeltidsmarknad på midsommarafton!

Den första Midsommarmarknaden 2007 blev en succé, med lokalt hantverk, medeltida produkter och musik, hästshow och den lokala delikatessen kolbullar. Midsommarmarknaden har nu arrangerats 3 år i rad, med fördubblat antal besökare varje gång. Den lilla byn med ca 60 bofasta invånare lever upp, befolkningen har ökat under åren och nu ordnas festligheter och aktiviteter för gammal och ung, året om. Alla hjälps åt och intäkterna från arrangemangen hjälper till att renovera bygdegården, dansbanan och andra projekt för trivseln i byn.

Byn är Kälen och fick 2010 ta emot utmärkelsen Ljungandalens åttonde underverk för sitt goda arbete med arrangemang och utveckling av byn. Vägbeskrivning: Åk vägen söder om Torpssjön i Fränsta, ta avtagsväg mot Kälen i Finsta eller i Gim.